protoooli w odpowiedzi na post: TruR | /topic/2819662/reply/14706947/edit /forum/reply/14706947/canEdit
Przecież doskonale wiesz, że dziecko z zespołem Downa jest zdolne do przeżycia i przy odpowiedniej rehabilitacji może być przydatne społeczeństwu, ale wystarczy podejrzenie, że płód ma zespół Downa i można go zabić. Co więcej, część lekarzy specjalistów jest zdania, że badania przezierności karku, wg których stwierdza się zespoły wad nie są miarodajne i na ich podstawie usuwa się zdrowe ciąże.
Nawet jeśli zespół wad uniemożliwia przeżycie, to bardziej ludzkie i miłosierne jest urodzenie i możliwość pożegnania się z dzieckiem niż zabicie.
To smutne, że uważasz iż rola żony i matki jest nieistotna. Sprawdziłam wykaz świętych Kościoła Katolickiego, ale tego jest mnóstwo i doszłam tylko do "k" i tylko tych świętych, którzy mają związek z Polską, i naliczyłam 106 świętych mężów i 22 święte kobiety, czyli kobiet wyniesionych na ołtarze w tym przedziale jest około 20%, to nie kłam.
Skoro sobie gdybamy... Jeżeli uznać za granice człowieczeństwa doznania bólu i świadomość- to jaka świadomość ma noworodek? To właściwie jarzyna, nic nie rozumie, nie mówi, nie potrafi skupić wzroku a niektórzy specjaliści twierdzą, że również nie odczuwa bólu, bo na odczuwanie bólu wpływają czynniki zmysłowe jak i pozazmysłowe, poznawcze i emocjonalne, więc skoro ustalimy granicę człowieczeństwa na świadomości i odczuwaniu bólu to kiedy zaczniemy zabijać noworodki, które też wg niektórych specjalistów nie odczuwają bólu i nie mają świadomości? I może to nie będzie ostateczna granica? może ją będziemy dalej odpychać? Powiedzmy, że dziecko będzie człowiekiem, kiedy pierwszy raz się roześmieje? Nie, zwierzęta też potrafią się cieszyć. To może kiedy się nauczy mówić? Nie, to potrafi papuga. No to kiedy nauczy się dodawać. W sumie cyrkowe konie też to potrafią. Zatem i wtedy nie jest człowiekiem i może być zabity przez dyplomowanego lekarza.
Dostrzegasz teraz absurdalność granicy człowieczeństwa na postawie odczuwania bólu i posiadania świadomości?
Zarodek, embrion, płód, dziecko, dorosły, starzec to istoty ludzkie. Istota ludzka zaczyna się od poczęcia. Ustalanie innej granicy jest niemoralne.