impactor w odpowiedzi na post: pio387 |
ocenił(a) ten film na: 8 /topic/1974589/reply/8066335/edit /forum/reply/8066335/canEdit
1 i 2. Nie wiem, czy sobie policzyłeś, ale według Twoich własnych dat Jezus urodził się w najlepszym wypadku 10 lat przed spisem powszechnym, które miało być powodem przybycia jego rodziców do miejsca ich narodzenia (co jak już wspominałem, samo w sobie jest absurdem).
Sam Flawiusz, na którego się powoływałeś, podaje, że ok. 7 lat po wygnaniu Heroda Archelausa (który był rządcą Judei po śmierci swojego ojca Heroda Wielkiego) rzymski senator został Legatem Syrii, który z kolei mianował swojego urzędnika Koponiusa prefektem prowincji Judei. W następstwie czego właśnie oni przeprowadzili ów spis powszechny, w czasie którego rzekomo narodził się Jezus.
Co za tym idzie, Jezus nie mógł urodzić się za czasów Heroda Wielkiego.
Ale załóżmy na sekundę, że we wszechświecie równoległym Jezus urodził się za jego czasów, a Herod Wielki rozkazał mord niewiniątek – to, czy Herod chciałby, by było to opisane, czy nie, nie miałoby żadnego znaczenia. Rzymianie (nie wspominając o dziesiątkach innych mini-królów, lokalnych watażków i pomniejszych jego przeciwników) skrzętnie by to odnotowali (tak jak robili ze wszystkim) i używali wedle własnego uznania przeciwko niemu.
3. Jak na kogoś, kto miał rozgłos w całej Palestynie, jest o nim zaskakująco niewiele wzmianek historycznych (czytaj: praktycznie żadnych jednoznacznych).
4. Mówimy o niewoli egipskiej, a nie osiedlaniu się. Egipcjanie również dobrze dokumentowali swoją historię, ale nigdzie nie ma wzmianki o zniewoleniu żydów, ani tym bardziej ich wyjściu z Egiptu poprzedzonym plagami, oraz utopieniem faraona w wodach Morza Czerwonego.
Odnośnie bogów żydowskich – dane te mam z czytania Biblii (polecam tą lekturę – świetna metoda na stanie się ateistą) oraz Tory, a także ze studiowania Twojej, jak i innych religii. Wzmianki w księgach judeo-chrześcijanskich wpasowują się idealnie w poprzedzające je wierzenia babilońskie i zaratustriańskie, a sam Jezus to jest dokładna kopia boga Mitry, starszego od niego o tysiąclecie.
Odnośnie sekt – wiesz jaka jest _jedyna_ różnica pomiędzy sektą, a religią? Liczba wyznawców.
Potop? Arka? Zalane osady?
Byłem pod wrażeniem, że potop był troszkę większym wydarzeniem, niż wylanie rzeki.
Jacy naukowcy? Jakie badania? Instytutu Discovery, czy Instytutu Nauki Kreacjonistycznej? Te grupki oszołomów (a raczej chciwych oszustów) skompromitowała się otwartymi kłamstwami i fałszerstwem owych odkryć tyle razy, że nawet ewangeliccy kreacjoniści z USA przestali się na nich powoływać.
Przyznaję, że mnie zaskoczyłeś. Próby udowodnienia potopu są tak absurdalna, że rzadko się ją spotyka w arsenale argumentów chrześcijan. Muzułmanie – i owszem – ale to dlatego, że oni są jeszcze bardziej na bakier z nauką.
Przejdź się na najbliższy wydziału biologii, albo geologii, i porozmawiaj sobie na ten temat z kimś, kto ma akurat dyżur.
6. Prawdopodobna lokalizacja raju to Mezopotamia, a prawdopodobna lokalizacja Metropolis (miasto Supermana), to wschodnie wybrzeże USA. A James Bond jest pracownikiem wywiadu brytyjskiego - to jest jednoznacznie powiedziane w każdej o nim książce.
„Kwestią czasu jest odnalezienie Wieży Babel.” Trochę czasu zajęło mi powstrzymanie się przed skwitowaniem tego zwrotem 'O lol'... Ale dobra: Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
7. Albo jesteś na bakier z nauką, albo biblią (domyślam się, że z oboma).
Kolejność stworzenia wg Genesis 1:
Ziemia przed słońcem (idiotyzm - wiesz cokolwiek n/t astronomii?)
Światło przed słońcem/gwiazdami (pewnie używał żarówek energooszczędnych)
Rośliny przed słońcem (jak wiadomo fotosynteza zachodzi równie dobrze w dzień, jak i w nocy, prawda?)
Mężczyzna przed kobietą (nawet nie wiem, jak zacząć. Chyba nie chcesz powiedzieć, że wierzysz w Adam i Ewę jako pierwszych ludzi?)
Wiek nie jest znany? Czego wiek nie jest znany? Wiek Ziemi znamy bardzo dokładnie. Wiek wszechświata prawie równie dobrze. Trzeba było nie wagarować na lekcjach biologii, fizyki, chemii, geografii i historii w podstawówce.
"Spiderman nie istnieje, ale Mesjasz, a Spiderman to dwie inne rzeczy."
Miałem się nie zgodzić, ale w sumie masz rację. Historia o Spidermanie jest oryginalniejsza, i lepiej trzyma się kupy.