Ethan92 w odpowiedzi na post: Franio | /topic/2566896/reply/13144375/edit /forum/reply/13144375/canEdit
1.To po co pytasz chrześcijan o opinię? Przecież już wiesz wszystko. Albo raczej wydaje ci się, że wiesz, bo z twojego zapytania (zapytań) wynika, że twoja wiedza o chrześcijaństwie jest na poziomie przedszkolaka.
Pytam bo żaden przeciętnie rozgarnięty człowiek nie zadaje takich pytań a stanowią one fundament tego kiedy mówimy o tym czy ktoś jest zbawiony lub nie jest i czy wogóle zbawiony ktokolwiek być może. Ty tego nie rozumiesz I jak pokazało już kilku śmiałków jedyne wytłumaczenie to "Bóg jest wszechwiedzący i wszechmocny i on sobie poradzi a my nie znamy jego wyroków" czego się spodziewałem. Ale zdarzają się ludzie którzy wyciągają z tego więcej wniosków niż zindoktrynowani pozbawieni logicznego myślenia teiści.
2.Potem serwujesz mi jakiś miazmatyczny bełkot ateistyczny, który sam w sobie jest kompletnie nielogiczny lub raczej pseudo-logiczny.
No oczywiście że pseudo-logiczny. BO PRZECIEŻ ZASADY WIARY I PRZYKAZANIA BOGA NIGDY SIĘ NIE ZMIENIAŁY I SĄ ZAWSZE TAKIE SAME. No i zapomniałem jeszcze jedno. Biblia od zawsze jest intepretowana tak samo. Więc faktycznie, udało ci się pokazać nielogiczność mojej wpowiedzi. Ehhh, ściągnij klapki z oczu, włącz chłopie myślenie. Tyle czasu straconego na zagłębianiu się w teistyczne brednie po to by nie rozumieć nawet podstaw ich funkcjonowania.
Franio, bo widze że bardzo wykształcony z ciebie znawca, jak już zbluzgałeś moje zdanie.Znajdź w sobie tyle odwagi i pokaź na co cię stać. Udowodnij gdzie i jak nie mam racji, wskaż fragmenty w ktorych naginam rzeczywistość, kłamię i wprowadzam wbłąd:
Zaczynamy:
Dla przypomnienia treść mojej wypowierdzi z której wywnioskowałeś że "mam wiedze na poziomie przedszkolaka, serwuje bełkot, że jest on nielogiczny i pseudo logiczny a na końcu że są to debilne żarty"
"Chrześcijaństwo jak i każda inna religia na świecie to bogactwo życzeniowych interpretacji,nadinterpretacji i nie interpretacji, pomijania faktów i ich przeinaczania w sposób wygodny i możliwie jak najprostszy w odbiorze dla jak najszerszej grupy ludzi, w celu zachowania jako-tako logicznego na pierwszy rzut oka przekazu który w ten sposób pozwoli przetrwać jej niezależnie od czasów w których są głoszone. "
Fragment 1:
"Chrześcijaństwo jak i każda inna religia na świecie to bogactwo życzeniowych interpretacji,nadinterpretacji i nie interpretacji"
Wskaż które z tych fragmentów bibli :
https://www.facebook.com/notes/nowy-ateizm/przera%C5%BCaj%C4...
Można interpretować, a których nie można interpretować. JAKO ŻE ICH JEST CAŁA MASA OD MORDOWANIA DZIECI, PO INSTRUKCJE GWAŁCENIA KOBIET KSięga Powtórzonego Prawa (21:10-14) pozwalam ci wybrać kilka i przedstawić ich interpretacje. Pokaż nam swoją wiedzę i umiejętności, obal moje debilne żarty a wtedy grzecznie przeproszę cię i wszystkich wierzących. No ale zapomniałem. Żeby wszystko ułożyło się w logiczną ciągłość trzeba po prostu kilka tekstów przemilczeć i nigdy przenigdy na mszy czy gdziekolwiek indziej nie czytać, a część ładnie brzmiących tekstów sobie ładnie zintepretować i Voilà. Tak o to Biblia jest księgą którą trzeba traktować nie-dosłownie i trzeba interpretować :) (Niczego innego niż takiej odpowiedzi się od ciebie nie spodziewam)
To tyle w kwesti interpretacji bibli. Powodzenia znawco.
Idę dalej kolego bo widzę że lubisz być niszczony, bo gdyby było inaczej nie dałbyś mi tyle powodów do twojego ośmieszenia.
Fragment 2:
ich przeinaczania w sposób wygodny i możliwie jak najprostszy w odbiorze dla jak najszerszej grupy ludzi,
Wystarczy jeden. Wystarczająco mocny.
10 przykazanie. a właściwie 9 rozbite na 2 żeby ładnie wyglądało.
„Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko (…) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym.
No tak, ale przecież, jak to mówią teisci. Nie czyta się dosłownie. Przecież nie modlimy się do obrazów więc nie ma problemu (WIĘC PO KIEGO GRZYBA LUDZIE JE CAŁUJĄ!!!???, Ale mniejsza z tym). Ale no żeby co nie mniej ogarnięci goście nie wpadli na wierzenie obrazka, to kościół wpadł na pomysł że wykosimy z dekalogu to zdanie i będziemy uczyć że tego to wsumie nie ma. Po co se chłopaki mają głowę tym zakrzątać.
Czyli ogólnie Jahwe musiał mocno popić w dniu kiedy te przykazanie im dał. Bo jak widać, według kościoła, wszechmocny bóg nie skapnął się że ludzie źle go zrozumieją. A już na pewno nie wpadłby na pomysł żeby dopisać to co zrobił kościół w późniejszej interpretacji. Mało ogarnięty czy co? A może wyszedł z założenia. "aaaaaa dam im to prawo, zupełnie do niczego nikomu nie potrzebne i takie podstępne, i nie dam im wskazówek a nóż może sami się domyślą, i zrobie tylko to ostatnie przykazanie takim, żeby trzeba było go interpretować, bo ja przecież bóg wszechmocny jestem i nie będę prostym chłopom dawał 9 przykazań prostych jak cep tylko dam 8 i dodam jedno z łamigłówką.
Więc albo bóg mocno pił albo nie i kościół ma że tak powiem delikatnie, przechlapane.
No ale przecież nasz Franio, super-wierzący z tą kwestią się tutaj rozprawi rach ciach. Wkońcu nazwał te argumenty pseudo logicznymi a tekst jako debilny żart. Więc czekam na intepretacje.
To tyle w kwestii przeinaczania i dostosowywania biblii do masy ludzi dla których "słowo boże" w oryginalnej treści jest zbyt trudne do ogarniecia
Fragment 3:
w celu zachowania jako-tako logicznego na pierwszy rzut oka przekazu który w ten sposób pozwoli przetrwać jej niezależnie od czasów w których są głoszone.
Na początku wierzono że ziemia jest płaska, a gwiazdy znajdują się w bliskiej odległości od ziemi co zresztą pisze w bibli. to było 2 tys lat temu.
Ludzie nie zgadzający się z tą tezą byli zabijani i zastraszani.
Teraz okazuje się że biblia i chrzescijanstwo dopuszcza teorie wielkiego wybuchu, czarne dziury, wybuchy supernovej i super masywne czarne dziury. Są to rzeczy które Jezusowi nie śniłyby się nawet gdyby rozmnożył sobie tysiąc litrów wina i wypił to naraz podczas swojej słynnej "imprezy"
Na początku człowiek pochodził od Adama i Ewy. Oczywiście z czasem ten fragment też okazał się kolejnym tekstem do interpretacji bo jak się okazuje biblia i chrześcijaństwo officjalnie już dawno uznało teorie ewolucji. KTÓRA PASUJE DO BIBLI JAK GARBATY DO ŚĆIANY. No ale interpretacją osiągniemy wszystko.
Jak się okazuje. Dla bibli nie ma rzeczy nie możliwych. Oczywiście przyznano już że nawet życie pozaziemskie, cwywilizacji wyżej rozwiniętej od nas również nie stanowi dla wierzących problemu. Proponuje jednak tym osobą nie zastanawiać się na czyje podobieństwo została stworzona wyżej rozwinięta rasa, skoro my jesteśmy na podobieństwo Jezusa i jego ojca. Obawiam się że zmieszczenie jeszcze jednego boga obok mogłoby stworzyć spore problemy. No ale przecież od czego mamy wyobraźnie i interpretacje?
Jest Jeszcze cała masa innych przełomowych odkryć, niszczących podstawowe założenia teistów. Ale post zrobiłby się za długi więc tutaj ukrócę.
Oczywiście nie mogę się doczekać tłumaczenia Frania czy kogokolwiek innego, jak nauka Jezusa czy Jahwe odnosi się do teorii wielkiego wybuchu, teorii ewolucji, stworzenia (ziemskiego) świata i co za sobą ciągnię całej masy konsekwencji z tym związanych które w ogóle wykluczają jakiekolwiek sens istnienia i wpływu (jakiegokolwiek boga) na nasz rozwój i życie.
Więc jak? Dalej nie mam racji? Insynuuje? Wymyślam? Interpretuje teksty pod swoją wygodę? Kolego, to ty przychodzisz tutaj i jak jeden z drugim opowiadasz dyrdymały. Zmyślone historie. Opowiadasz bajki, mity i legendy przeinaczasz je w sposób wygodny dla siebie po czym przychodzisz tutaj i mnie obrażasz pokazując poziom swojego braku logicznego myślenia.
Zmasakrowałem Cię w 3 punktach. I to w dodatku używając wiedzy na poziomie przedszkolaka. Zastanów się więc na jakim poziomie znajdujesz się ty skoro nawet taki poziom wydaję się być dla ciebie nieosiągalny.