Po premierze filmu, na forum tej produkcji zawita impactor i będzie mądrościował :P
A niech mądrościuje. Tacy ludzie są w mniejszości. Pod większością filmów widzę niestety narodowo-klerykalne stadko rzucające na prawo i lewo nienawiścią do wszystkiego co nie jest w ich zamyśle chrześcijańskie. Impactor przynajmniej używa merytorycznych argumentów i nikogo nie obraża.
Chwała niebiesiom ... (tfu ale gafa) chwała ojcu dolarowi i jego partnerowi euro, że są na tym łez padole tak litościwe i miłosierne stworzenia jak wyznawcy jedynej słusznej drogi, lewacko-ateistycznej. Świat bez tych istot łagodnych, pełnych humanizmu i wyrozumiałości pogrążył by się zapewne w nienawistną i nietolerancyjną otchłań Ale na szczęście są ...
"Impactor przynajmniej używa merytorycznych argumentów i nikogo nie obraża."
Nieprawda. Są argumenty na które nie ma odpowiedzi i wtedy robi się BARDZO niemerytoryczny.
Stwierdzenie, że Impactor "nikogo nie obraża" jest tak niedorzeczne jak jak stwierdzenie, że w zawodową koszykówkę grają głównie ludzie niscy.
Boże, pewnie masz rację... Mam już go serdecznie dosyć....
Wątpię. To nie jest adaptacja dzieła biblijnego ani nie zapowiada się na propagandówkę (mam nadzieję).
Ja w dalszym ciągu nie mogę uwierzyć, że nie zagrają pierwotnie dobrani aktorzy. Tak abstrahując.
o co chodzi? jakiś link do najdurniejszej dyskusji? serio typa nie kojarzę :D
Jego profil powinien ci wszystko rozjaśnić :D
http://www.filmweb.pl/user/impactor
A tutaj jeden z jego przykładowych wątków.
http://www.filmweb.pl/film/Pasja-2004-38233/discussion/Dobra...
Pomijając kwestię Impactora to film mam nadzieję pokaże więcej niż problem kilku księży i skrzywdzone chrześcijaństwo. XVII wiek to epoka Edo w Japonii, czas wielkich przemian, nowej władzy oraz wniosków jakie tamtejsi władcy wyciągnęli z kontaktów z Europejczykami.
Koniecznie należy wspomnieć że Europejczycy przynieśli niewolę i wyzysk wszędzie gdzie tylko nieśli "Ewangelię" a jezuici byli winni mordów i prześladowań w Ameryce Łacińskiej. Więc nierzetelne byłoby podnoszenie tematu cierpienia chrześcijan przy przemilczeniu ich zbrodni.
Wie pan tyle o faktach ile o znaczeniu słów. Kretyn wg słownika języka polskiego http://sjp.pwn.pl/sjp/kretyn;2564920.html . Nie zna mnie Pan w ogóle, a określa jako osobę ograniczoną intelektualnie. Może pan sobie znajomych z pańskiej miejscowości określać jak pan chce ale za takie obelgi może pan mieć pozew, więc skończ człowieku trollowanie i zajmij się poważnym życiem.
Ludzi nie oceniam, a tym bardziej obcych. Oceniam czyny, czy mi się podobają czy nie. A jak pan uważa że moja ocena jest nieuczciwa to musi pan z tym żyć, bo nie mam ochoty rozmawiać z kimś kto mnie publicznie znieważa. Mógłby pan zachować odrobinę przyzwoitości, bo jak to jest że ocena rzeczy musi być stosowna a zachowanie wobec ludzi już nie?
Zwracam się też z uprzejmą prośbą o usunięcie obelgi na mój temat z forum.
Żagnam
Niekoniecznie należy to wspominać, byłoby to nawet nie na miejscu. Jaki to ma związek z samym filmem? Żaden. Tak samo do każdego filmu o współczesnych Niemczech nie wprowadzasz na siłę informacji, że w czasie II wojny przeprowadzili Holocaust.
Tak samo nie rozumiałem tego nacisku, żeby wmontować do "Idy" obowiązkowe planszy informujące o tym, że część Polaków pomagała ukrywać Żydów.
Film przedstawia pewien konkretny fragment z historii Japonii i tego się trzyma. Japończycy pewnie nie sprzeciwiali się szerzeniu chrześcijaństwa dlatego, że przeczytali tweeta od amerykańskich tubylców, więc jaki sens ma umieszczanie tej informacji?
To więcej niż pewne, a co do samego filmu - z chęcią pójdę do kina (o ile będą go grali i w przyzwoitych godzinach, bo film bardzo długi)
Impactor należy już do wbudowanych mechanizmów filmweba. Nie ma o nim wzmianki w "pomocy", choć takiej pomocy z pewnością potrzebuje wielu po zetknięciu się z nim. To taka oczywistość tu, jak to że trzeba się zalogować, żeby napisać komentarz, trzeba ocenić x filmów, żeby otrzymać rekomendacje do kolejnych, trzeba napisać komentarz pod filmem religijnym, żeby otrzymać komentarz od słynnego Impactora. :-)