ChrisGod w odpowiedzi na post: Don_Bugatti |
ocenił(a) ten film na: 8 /topic/2556710/reply/12907092/edit /forum/reply/12907092/canEdit
Witam dziadki.!
Postanowiłem zobaczyć dzisiaj film Więzień labiryntu który jak dla mnie okazał się rewelacyjny ( pewnie z powodu mojej dzisiejszej zwiększonej kreatywności myślenia skutkujące widzeniem wszędzie większej ilości znaczeń i przesłań. Tak więc wpadłem by ocenić film ale natrafiłem na wasz wątek. Często słyszę takie debaty, sam również szukam odpowiedzi więc pozwólcie że o coś zapytam.
Impactor, wyrobiłeś sobie na przestrzeni życia pewną opinie, bardzo dobrze, tego się trzymaj. Teraz wyobraź sobie że nas dwóch teraz zamknęli by w białym pokoju z dwoma krzesłami i jednym stolikiem i dano za zadanie przekonanie drugiej osobie o jakiejś na prawdę istotnej sprawię, każdy z nas byłby przekonany że ma rację, i ten który by przekonał drugiego ocalił by życie. Po jakim czasie byś sie poddał? Ile byś walczył aż w końcu osiągnął byś swój cel? Jak myślisz co by wtedy Tobą kierowało. Może jakieś silne odczucie? Chęć życia, dążenia do czegoś, ? Nie uważasz że prawdziwa z zewnątrz wiara czy nie tak na prawdę liczy się ta w nas nie ważne w co, ważne że w nas, bo to dla nas paliwo do dalszego życia. Każdy ma jakiś cel, o którym wie lub nie. Więc skoro sam wierzysz w pewne rzeczy to czemu nie dasz innym w inne rzeczy.? Nie zmienisz tego, nie odbierzesz (nieświadomie) lub świadomie ludziom czegoś takiego jak wiary, wiara dla nich wiąże się z nadzieją, dla każdego, tych wartości nigdy nie odbierzesz tych wartości ponieważ po pierwsze tak na prawdę również nie chcesz. Każdy w coś wierzy, powtarzam nie ważne w co. Ważne że daje mu to siłę do działania. I czynienia lepszych rzeczy. Ludzkość bez wiary w siebie, i w coś ponad nich, szybko by znikneła z powierzchni. I ostatnie, (dalej siedzimy w tym pokoju) Jak uważasz czy świat jest w stanie znaleźć w końcu porozumienie. Czy wszyscy ludzię są w stanie współpracować jako jeden element? Czy gdyby człowiek pod wpływem jakiś wydarzeń miał by wybór czy przetrwać czy się poddać, powstrzymywałbyś go? Jesteśmy wspaniałym gatunkiem, niestety z jedną czasem wadą a czasem zaletą którą jest CIEKAWOŚĆ. Czyli w tym przypadku chęć odkrycia świata,prawdy. Wszystko jest dopasowane przez być może "Boga" być może innej sile, przeznaczeniu czy też innej postaci, w idealnej symbiozie Tak by wytwarzało PALIWO czyli wiare. Czy dalej jesteś przeciw temu wszystkiemu.? : D