impactor w odpowiedzi na post: Brehen | /topic/2761524/reply/14303789/edit /forum/reply/14303789/canEdit
►►► Pytam się:po co?
Służę uprzejmie:
http://www.filmweb.pl/user/impactor
⑪ * Destruktywny wpływ chrześcijaństwa na moralność - czyli jak chrześcijaństwo odbiera wyznawcom zdolność odróżniania dobra od zła
⑫ * Konkretne przykłady niebezpieczeństwa chrześcijaństwa i odbierania przez nie zdolności odrózniania dobra od zła:
- zwykły wierny uznający mordowanie innych za dobro;
- zwykła wierna przyznająca, że jeśli bóg stwierdziłby, że gwałcenie noworodków jest OK, to byłoby to moralne;
- KSIĄDZ uznający rozerwanie przez boga 42. małych dzieci na strzępy za oznakę troski i miłości.
➋ * Szkodliwość wiary niefundamentalnej oraz szerzej o szkodliwości wiary - czy nieszkodliwą jest wiara chrześcijanina–hipokryty, który używa Biblii jako wielkiej księgi wielokrotnego wyboru, odrzucając wszystkie te boskie nakaz i zakazy, które wydają mu się zbyt absurdalne, antyludzkie lub po prostu kretyńskie, i pozostawiając tylko te, które mu się podobają?
➌ * Szkodliwość katolicyzmu i Kościóła Katolickiego - Prawie nigdy nie wdaję się w rozmowy n/t samego katolicyzmu, ale słysząc po raz setny "Ale przecież kościół nikomu nie szkodzi...", zrobiłem wyjątek.
Widzisz, ponieważ robię to już od dłuższego czasu, to spotkałem się już ze i odpowiedziałem na prawdopodobnie wszystkie pytania i argumenty, które mógłbyś wysunąć. Dlatego jeżeli interesują Cię na nie odpowiedzi, to zapraszam do lektury:
A jeżeli Cię nie interesują, i mówisz tylko po to, żeby je powiedzieć, to nie oczekuj że ktoś będzie brał w tym udział.
►►► Przeszkadza ci, że Pan Kowalski chodzi sobie do kościoła?
Nie. Urwę łeb każdemu, kto Kowalskiemu odbierze prawo do chodzenia do kościoła i wierzenia w jakiekolwiek absurdy mu się podoba. Tak samo, jak urwę łeb każdemu, kto odbierze innym prawo do wyrażania opinii n/t tego, co robi i w co wierzy Kowalski.
►►► spotkać tu można ludzi, którzy z iście godnym podziwu zapałem za punkt honoru obrali sobie wysuwanie tez o nieistnieniu Bogów.
Mam nadzieję, że nie posądzasz mnie o wysuwanie takich tez.
►►► Prawda jest taka, że wiara w Polsce, czy chcesz tego czy nie, nierozerwalnie połączona jest bezpośrednio z naszą kulturą/obrządkami.
http://www.youtube.com/watch?v=C0coBfi_2Cs
►►► Jakie efekty daje porzucenie własnych obyczajów widać jak na dłoni w Europie zachodniej
Skoro porzucanie obyczajów samo w sobie jest złe, to znaczy że nadal powinniśmy stosować niewolnictwo, ponieważ kiedyś było ono obyczajem. Masz argumenty, których kompletnie nie przemyślałeś.
►►► Bo jeśli jakiś człowiek mordy i gwałty na niewinnych ludziach uznaje za zło konieczne, to z automatu przestaje być w moich oczach człowiekiem, a staje się zwykłym okazem skur*ysyna. Dla skur*ysynów nie mam taryfy ulgowej.
No właśnie. A dlaczego w Europie nie uznajemy mordów i gwałtów na niewinnych ludziach za dobro? Ano dlatego, ponieważ porzuciliśmy dawne zwyczaje i to, co nakazuje nam religia. Zdajesz sobie sprawę ile w Biblii jest instrukcji i nakazów chrześcijańskiego boga Jahwe n/t tego kiedy i w jaki sposób mordować niewinnych ludzi i gwałcić kobiety?
Nie?
No to przygotuj się na szok, skoro nigdy nie czytałeś Biblii, i przeczytaj dział „Ⅱ. Dobro i moralność” tutaj: http://www.filmweb.pl/user/impactor
To właśnie porzucaniu niemoralnych obyczajów na skutek ateistycznej myśli humanistycznej udało się przez setki lat ociągnąć wrzeszczące i wierzgające chrześcijaństwo od jego antyludzkich, barbarzyńskich korzeni.
Dlatego właśnie nie ma taryfy ulgowej dla absurdalnych antyludzkich wierzeń kultu judeo-chrześcijańskiego boga-potwora Jahwe. I dlatego niebezpieczeństwo wiary w Jahwe i innych wierzeń absurdalnych należy wskazywać i tępić.
"Ten kto wierzy w absurdalności zdolny jest do popełniania potworności"
Nie ma za co.
C.N.D.
------------------------------------------------------------ --------------------------------------------------
Czy powinieneś wierzyć w boga? Sprawdź: http://www.filmweb.pl/user/impactor